Neprijatnost u vrticu

odgovora

Objavljeno

Pozdrav svim mamama,

Htela bih sa vama da podelim svoje iskustvo sa privatnim vrticem i eventualno cujem vase utiske, slicne dozivljaj itd.

Unapred se izvinjavam na opsirnosti, ali sve je u svrhu sto boljeg shvatanja situacije.

Naime, majka sam deteta od godinu ipo dana, zaposlena, suprug takodje radi. Od povratka sa porodiljskog pa donedavno dete mi je cuvala majka. Medjutim, usled povrede oca, koja ga je privremeno onesposobila za samostalno normalno funkcionisanje, majka je morala da preuzme brigu o njemu, a samim tim sam se ja nasla u nezavidnoj situaciji gde sam u svega par dana morala da se organizujem i nadjem vrtic u koji ce mi dete krenuti. Opcija drzavnog vrtica, naravno, nije dolazila u obzir jer sam propustila majski konkurs za upis u drzavni vrtic pa sam, silom prilika, morala dete da upisem u privatni. Tokom godisnjeg odmora, koji sam neposredno nakon novonastalih dogadjaja uzela, dete sam vodila na privikavanje u isti. Bilo je losih i dobrih dana kao sto je i normalno, ali vremenom, kako sam dobijala povratne informacije od vaspitacica u vrticu, cerka se sve bolje i bolje adaptirala i redje plakala, a cak je bilo dana kada uopste nije plakala. Obzirom da sam je ja svako jutro ostavljala u vrticu mogla sam da pratim situaciju i sama sam primetila da su joj reakcije sve blaze i blaze i da cim je vaspitacica preuzme i popne na sprat ona prestaje da place. Citav ovaj period boravka u vrticu, neracunajuci dve nedelje privikavanja, traje nepune 2 nedelje (ova aktuelna nedelja bi bila 2. nedelja). Medjutim, tokom jucerasnjeg dana dobijam poziv iz pomenutog vrtica, prilikom koga me vaspitacica, a istovremeno i vlasnica vrtica savetuje tj. na fin nacin obavestava da bi bilo najbolje da razmotrim opciju da uzmem zenu koja ce mi cuvati dete, jer ona place, a komsije dolaze i bune se i prete, a cak su se i neki roditelji bunili, itd. U soku sam i ne znam kako da reagujem, obzirom da je vrlo jasno da prica "ne pije vodu". Prvo, ona je jako mala i vrlo kratko je tu, pa je nemoguce ocekivati da se sasvim privikla, drugo, deca placu, narocito tako mala, i to je sasvim normalno, jer u suprotnom, moglo bi se pomisliti da je dete kod kuce maltretirano i zlostavljano cim zeli da ide u vrtic i bezi od roditelja.

Vrtic se nalazi u kuci, pomenuta gospodja se bavi ovim poslom oko 16 godina i neverovatno mi je da joj nijedno dete nije do sada plakalo, pogotovu sto sam licno bila prisutna nekoliko puta, kada su deca dolazila u taj isti vrtic urlajuci, a pritom su starija od moje cerke i tu su vise od godinu dana, a od njihovih se roditelja ne ocekuje da svoju decu ispisu iz istog. Ne zelim da ulazim u dublje analize i trazim prave razloge za njihov potez, obzirom da istinu necu dobiti, mada verujem da se pojavilo neko drugo dete koje je trebalo upisati pa je moja cerka bila najbolji kandidat za izbacivanje, imajuci u vidu cinjenicu da je poslednja upisana. Pritom su me doveli u situaciju da mi se opcija davanja otkaza i sedenja kod kuce sa detetom cini najizglednijom i najrealnijom jer ne znam da li me ovako nesto ceka i u nekom drugom privatnom vrticu. (Moram da napomenem da iako licno smatram da mi je cerka nesto nestasnija i u tome sam smatram vrlo realna, sa svim strana sam, sto od majki i oceva, sto od baka i deka koji cuvaju svoju decu i unuke, dobijala komentare da sam bas srecna jer je ona izuzetno dobra i poslusna, mirna i ne pravi neke posebne gluposti i da je lako sa njom izaci na kraj, cime odbacujem mogucnost da je precutani razlog izbacivanja zapravo to sto vaspitacice ne mogu da izadju na kraj sa njom; mada, i da jeste nestasna, pa pobogu, to je dete, jako malo, u period kada je prakticno nedokazano i tesko mu je mnoge stvari objasniti i naterati ga da zaista slusa- ovo je vrlo cest tekst na koji sam, sa malim razlikama, nailazila u mnogim decijim casopisima i na internet sajtovima koji su posveceni deci).

Dovoljno sam upucena da znam da ovo ne moze da bude razlog za ovakav postupak. Potrebno je da pedagog/psiholog ili neko drugo strucno i kompetentno lice izvrsi procenu deteta i da svoju preporuku za izdvajanje deteta iz kolektiva, da iznese misljenje o tome da li je takav potez u interesu deteta, itd.

Prica je vrlo ruzna, potez vlasnice tog privatnog vrtica krajnje neprofesionalan i krajnje " dno dna" iste profesije.

U medjuvremenu sam za svaki slucaj ponovo pozvala predskolsku ustanovu u Preradovicevoj kako bih proverila ima li smisla podnositi dokumentaciju za upis deteta u drzavni vrtic i dobila informaciju da ja svakako imam prava da istu podnesem ali da imam u vidu da su jaslene grupe u svim vrticima popunjene i da je jos najmanje 30 zahteva na cekanju.

Zanima me ko stiti nas majke ili roditelje dece u globalu, sta da mi radimo kada cak ni u privatnom vrticu, koji se pritom debelo placa, ne mozemo da dobijemo makar delimicno normalan tretman deteta i da li je moguce da vec od malena deca moraju da budu u neku ruku zigosana kao nepodobna i sl?

Ko postavlja i regulise kriterijume koje moraju da ispune i privatne predskolske ustanove kako bi dobile dozvolu za rad i da li isti uopste postoje? Ima li propisa kojih se iste moraju da pridrzavaju? Imaju li te ustanove prava da na ovaj nacin i uz ovakvo obrazlozenje "izbace" dete iz vrtica?

Znam da moj slucaj nije usamljen jer sam u medjuvremenu cula za jos par ovakvih situacija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mrzim ova igranja sa tužim životim

Pod pretpostavkom da si potpisala neki ugovor savjetujem ti da ga dobro pročitaš i vidiš da li oni imaju uporište u ugovoru za takav postupak

Takođe, radi sebe da bi bila načisto o tome kako se tvoja ćerka ponaša u vrtići ali i radi njihovih izjava koje, koliko vidim, nisu na mjestu savjetujem ti da na nedelju dana angažuješ "personalnog asistenta", nekog ko je završio pedagogiju ili predškolsko vaspšitanje (a puno ih je nezaposlenih sa tom strukom) ko će biti u vrtiću i dati nezavisnu ocjenu da li lažu ili ne.

To zahtjeva dodatni materijalni trošak i da se sa upravom vrtića dogovoriš ali ako je situacija zaista kako oni kažu nemaju šta da se bune ...

Nadam se da ćeš naći rješenje a o otkazu ni ne pomišljaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

strasno  cime se sve ljudi bave i sta sve sebi doyvoljavaju. ja idem dete slicnog uyrasta kao i Vi, i moja je plakala nedeljama,pa se evo sad privikla. Yaista nisam nesto prepametna ali na Vasem mestu nikako ne bih ispisala dete iz vrtica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.