Komentari za tekst "Vaša beba u 16. mesecu - 2. nedelja"

Komentara
107
Ostavite komentar
Mislim da bi to iskustvo za dete bilo traumaticno. Mozda bi ostavilo i neke posledice koje bi se ispoljile tek kad odraste i dodje do te situacije da ostane u drugom stanju/ili da postane tata(ne znam kog je pola).
Da odvedem moju devojcicu u biblioteku prvo bi se popela na svaku boziju policu koja postoji. A onda kad primeti knjige bi imali lutriju - da li ce knjigu a)sa odusevljenjem da lista, b)da trazi da joj je citam 250 puta iznova, c)da je pocepa ili d)da je zvace
Kako bih vam rekla, ne bih bas tu lutriju da pokrecem sa tudjim knjigama. Preskocicemo biblioteku za sada :D
i mi isto, mislim da bi pocijepala sve knjige 😂
ma mislim da je to zamejavanje oko biblioteke i ne vjerujem u navedene komentare da su istina.jedva stizemo da uradimo kucne poslove a tek da idemo u biblioteku.ihhhh....nemamo vremena ni za predah...samo jurnjava po cijeli dan
Pitam se ko smislja ove savete ... Dete u ovom uzrastu ne zna zglavno sta radi a ne da CITA knjige. Posle se pitamo sto ima cudnih mama koje preteruju. Ako citajuci primenjuju ove savete nemamo se cemu cuditi. Pustite decu da se igraju i uzivaju u detinjstvu imaju vremena za citanje knjiga. Izmedju vodjenja deteta u biblioteku i njegovog igranja u dvoristu,parku uvek cu izabrati ovo drugo.
Mi našoj od rođenja čitamo i ona voli. Slikovnice obožava i voli da ih lista i pokazuje prstićem, oponaša zvuke životinja kad ih vidi na slici, otvara one kao prozorčiće u njima, a voli i da se igra.
Ne slazem se. Dete treba da se igra napolju i jedva smo docekali lepo vreme da izadjemo. Ali zasto da ne "cita" knjigu i ne ide u biblioteku? Moja devojcica od kako zna da sedi cita tj lista slikovnice i pokazuje prsticim da joj kazem sta je na slici. Svakoga dana ih pregleda i ja joj citam. Sama trazi niko je ne tera. Vec ima gomilu slikovnica jer kada odemo u prodavnicu uvek se prvo za slikovnice uhvati, a ne za igracke. Ako vase dete be cita slikovnice ne znaci da su sva deca ista. Treba naci vremena za sve po malo,nikad nije previse rano. pozdrav
Mama sam devojcice od skoro dve godine. Zivimo u inostranstvu i ovde je sasvim normalno da dete ide i na tobogane u uzrastu od 15, 16 meseci, da se penje uz stepenice i da cita knjige. Sve te radnje su prilagodjene odgovarajucem uzrastu. Sigurno ce mi na toboganu dati ruke da je pridrzim, na stepenicama takodje, a knjige puno citamo. S obzirom na komentare, kao i neke price i situacije kojima sam prisustvovala tokom poseta Srbiji, dosla sam do zakljucka da ljudi kod nas decu bukvalno kao invalide tretiraju. Ne dopustaju sedenje "pre nego sto sme", stajanje na nogama "pre nego sto pedijatar dopusti"... Jako mi je drago da moje dete ne odrasta u takvoj okolini.
I ja zivim u inostranstvu i biblioteka je normalno mesto okupljanja dece od 16 pa i mnogo manje. Mame pa i vaspitaci sa grupama dodju i svi sede lepo i citaju deci, deca pokazuju i ona koja znaju da kazu kazu ime predmeta i onda to ohrabruje ove koji ne znaju. Moj mali je u vrticu gde vec uce alfabet i boje i znakovni jezik i iako mozda nije dozreo za neke stvari ucinak gledam svaki dan. Na primer ja kazem slovo B a on pokazuje blocks ball i slicne predmete. Takodje uzme senzorne knjige sam i sedne i gleda nesto okrece strane pipka materijale pokazuje. A dete je obicno nije sad genije koji bog zna sta zna. Ako se covek trudi od pocetka (znam da je tesko pored posla i obaveza) deca razviju interesovanja sto je veoma bitno. I da i on je cepao sasvim normalno ali sada pisle meseci rada sa njim i vrtica i mog i tatinog navikao se na knjige i sveske i bojice i svasta drugo.
slazem se
Moje dete voli da lista knjige i to radi jos od 11 meseci. Ima par omiljenih i nije joj dosadno da joj stalno ponavljam.
Drage moje,kod nas i u nasoj zemlji to i nije bas zastupljeno. U biblioteku ne idu da djeca cijepaju listove,vec imaju pola sata druzenja organizovanih u bibliotekama za djecu namjenjene knjige i sve.Uzrast do dvije godine. Moje dijete je i aktivno a i voli i tobogane a voli i slikovnice i knjige da lista. Zato vam toplo preporucujem da sa svojim djetetom radite razne aktivnosti. pozdrav
Stvarno je nepotrebno komentarisati da li je glupo voditi dete u biblioteku ili ne. Svako dete je individua za sebe,neko voli da lista knjige a neko da se penje na tobogan. Da,scako dete moze ove vestine da savlada ako ih je usvojilo i uvezbalo. Moj sin od 16 meseci obozava da "cita": sedi po najvise pola sata i lista slikovnice. Ali od 6 meseci svakodnevno listamo knjige pa otud i zelja da se to i sad radi. Na tobogan se ne penje jer nije jos savladao ni penjanje na fotelju. Tako da komentari iscudjavanja su nepotrebni. Svako dete se razvija u svom pravcu.
Biblioteka? Jedino da pocjepa sve knjige pa jos i da im placam stetu za ovaj savjet 😀. Moj sin moze knjigu da lista i da je pocijepa i baci jer njega apsolutno ne zanima slikovnica, pokusala sam citajuci savjete ovdje ali njega jednostavno ne zanima i necu ni da ga tjeram na silu, doci ce period i za to. On dijete strasno voli muziku, djecije pjesmice i da ga mama uzme u ruke pjeva i plese sa njim, zanima ga veliko prostranstvo gdje on moze da trci dok ne padne sa noga, da se popne na sve sto izgleda za penjanje i da histerise kad mu nije po volji i kad mama kaze da ne smije nesto i da je opasno...ali on je samo mali djecacic od 16 mjeseci ja od njega ne ocekujem nista vise do ovoga sto on radi, sam istrazuje svijet oko sebe i sam uci i pokusava da nesto uradi. Kad bude bio spreman on ce pricati, sam jesti, piti, listati knjige a do tada nek uziva u bebecem istrazivanju ima kad pola zivota da se skoluje i uci nidje ne kasni.
Apsolutno se slazem. Citam tvoj tekst i pronalazimo se. Isti slucaj voli da cepa knjige jer prosto ne zna da to nije za cepanje voli da trci i to je nesto najlepse place kad mu se nesto neda sto je opravdano. Volimo autice da vozimo.Sve u svemu svako dete je prica za sebe.☺️
Već je celu biblioteku pročitao nema vise sta!Kakav savet ne verujem.
Sa 16m u biblioteku? Znaci sa 2god u prvi razred? 😂 Ima korisnih saveta ovde i moze svasta da se nauci al umeju nekad i da preteraju 😂 Moj Fica voli knjigice (ponekad) slusa zvukove zivotinja,zna skoro sve zivotinje kako koja kaze,pokazuje prsticima sta je sta,lista knjigicu,al nije svaki dan raspolozen za to, u biblioteci sa polica sve uzima i baca 😂 a kad mu pricam price nije zainteresovan,sve bebe su razlicite kao i mi odrasli 😉
Ja mislim da je za biblioteku rano. Moj bebac lista slikovnice ali mu kratko drze paznju... a da me slusa kad mu nesto citam...o tome ni govora!
Mame bude li se vase bebe kao i moja mrvica? otkad se rodila nije prespavala noc. prvo su problem bili grcevi pa zubici... sad ne znamo sta je problem. budi se 5,6 puta tokom noci, ako poveze 2h sna ja sam presrecna. uglavnom pije vodu pri svakom budjenju
Cao. Bebac se budi iz navike. Pokusaj da se pravis da spavas mozda ce zaspati sama. Provjeri da je nisi previse utoplila ili joj je mozda hladno, da, Sara se xesto budila kad joj je zacepljen nosic a duda u ustima :).Ne vjerujem da je gladna, ni zedna, jednostavno se navikla na budjenje. A mozda ti spava preko dana puno. Moja Sara je tako neko vrijeme, ali smo se odvikli. Budi se jednom oko 7 ujutru i kaze meekaaa i dam joj mlijeko , jede i zaspi. :) Srecno! :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »