Komentari za tekst "Prvi put kod zubara - kada je pravo vreme?"

Komentara
13
Ostavite komentar
Moj decak ima 19 meseci,i cetvorka u donjoj vilici mu je pokvarena?Sta da radim?
Kod nas u savetovalistu su sad uveli da stomatolog razgovara sa roditeljima i da ih uputi sta i kako da cine. Beba mi ima 5,5 meseci, jos nema nijedan zubic, ali imam i sina od 2 godine i 3 meseca, zbog njega mi je ovaj razgovor bio znacajinji. Stomatolog kaze da vecini dece roditelji treba da peru zube do 7,8 godine! Pre tog uzrasta retko koje dete zna pravilno da opere zube!
U Svedskoj je prvi zubarski pregled oko navrsene godine i dobicete zakazano vrijeme na kucnu adresu (znaci bez da ga sami trazite)... drugi je oko drugog rodjendana - ako vam je na prvom sve bilo ok a ako nije - bicete pozvani prije. Moje dijete je prvi zub dobilo sa 14 mjeseci i tad smo poceli sa pranjem. Sad ima oko 3 godine i nakon dugog, napornog i svakodnevnog ubjedjivanja pere zubice sam ali opet na kraju ja to dovrsim, cisto da budem sigurna da je to uradjeno kako treba. Ja imam lose zube i dajem sve od sebe da moje dijete ne dobije iste probleme kao mama.. nisam ga ucila da pije gazirane sokove a slatko nismo jeli do godine dana tako da i dalje radije pojede kiseli krastavac nego sto ce prstom dotaci cokoladu..
Moja curica ima 3 godine . Naravno voli da papa puno slatkog i zbog toga zubicu su joj postali kvarni . zanima me , dali da je vodim zubaru ? ne znam kako ce reagovati na njega , dali ce da se uplasi .? hvala i pozdrav
Obavezno dete odvedite zubaru!! Ako kasnije bude popravljala mnogo zuba može u kasnijem periodu zivota razviti odbojnost i strah od stomatoloških intervencija!!
Dajte detetu da se igra sa cetkicom koliko zeli, a onda mu posle toga operite zube. Npr mozete imati i dve cetkice, jednu kojom se igra i jednu kojom mu perete zube - tako necete morati da mu oduzmete igracku da biste zube oprali. Pronadjite neki svoj sistem ako ovo ne deluje! Mislim da ovde roditelj mora da nametne naviku cak i ako se dete buni i nijedna Vasa ideja kako da mu pranje zuba ucinite prijatnim mu se ne svidja. Isto kao i pranje ruku, pranje zuba se mora obaviti. Sigurno ne biste dozvolili da dete ne pere ruke zato sto mu se to ne svidja i da se zbog toga razboli. Isto je i sa zubima.
Jelena,

da li si rijesila problem sa naslagama. Kod nas je ista stvar...zubici izasli pre 2 mjeseca i sada sa 8mj pocele su naslage. Prvo sa unutrasnje strane a sada i sa spoljasnje. Planiram je voditi stomatologu brzih dana. Mozemo li u inbox da se tipkamo?

pozzz
Prvi zubić nam je nikao sa oko 7.5 meseci i odmah sam počela da mu perem taj jedan zubić :D
U početku sam četkicu samo vodom nakvasila a onda nakon par nedelja sam uvela i pastu. kupila sam chicco 6+ sa ukusom banane koja može da se proguta. sada sa 9.5 meseci imamo 4 zubića, donje i gornje jedinice, peremo ujutru nakon povijanja i pre doručka i uveče nakon kupanja dok smo još u kupatilu. stavim vrlo vrlo malo paste, tek da okrzne čekinje. navikao se na taj ritual i za sad hvala Bogu nemamo problema.
takođe kada sam počela da mu perem zubiće počela sam i da mu pričam i da ga hvalim, tako da se mom narcisu to dopada :D
moje dete ima 18 meseci. prvi zubi su joj nikli oko godinu dana, ubrzo posle nicanja, pocele su da se prave crne naslage u gornjoj polovini zuba. o pranju zuba nema ni govora, posto je praceno vristanjem i urlanjem. zubar smatra da ne treba nista raditi na tu temu, ali da je neizvesno kakvi ce joj biti stalni zubi. da li neko ima slicno iskustvo o naslagama koje lice na kamenac? i da li neko ima decijeg stomatologa za preporuku?
Moja devojcica ima 2,5 godine.Bar dva puta dnevno operemo zubice i tako radimo od nicanja prvog zuba.Cak i sada moram da joj dam da ona sama opere zubice prva, pa tek posto se ona izigra ja joj dovrsim pranje.Skoro dve godine i skoro svaki put moram ili da je molim i buni se kada joj ja dovrsavam pranje zubica.Uporna sam i ja i ona.Sta da radim, ako joj dozvolim da se samo poigra sa cetkicom sigurno bi joj se pokvarili zubici jer ona je zaista mala da bi znala sama pravilno i detaljno oprati zube.Samo ne treba nikako silom da im se peru zubici jer ce tako narocito da steknu odbojnost prema ovoj svakodnevnoj obavezi.
ja imam isti problem kao mama jelena. moja smizla sa 11 meseci ima 8 zuba a cetkica za zube nam je primarno igrachka za zvakanje. mislim da bi nam svima dobro dosao savet od naseg bebca kako "reagovati" u ovakvoj situaciji:)
Čim prinesem četkicu za zube svom bebcu, on počne da je žvaće i da se igra u suprotnom se jako buni i negoduje na pokušaj da mu očistim zubiće...pa se samom tim plašim da ne počnu da mu se kvare zubići. Kako uskladiti zdrave potrebe i navike sa igrom, jer moj sin ima 16 meseci i ne razume te stvari?
Razume on sve majka. Samo budite uporni i istrajni u tome. Malo plača mu neće naškoditi, nedostatak zuba hoće. Pozdrav!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »