Komentari za tekst "Nehumani uslovi u porodilištima u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori"

Komentara
32
Ostavite komentar
Cuprija - porodila se 2016.i 2020. i oba puta higijena odlicna, cistacice 2-3 puta dolaze, sobe renovirane, po dve porodilje u sobi, kupatilo u sobi, kreveti sa mehanizmom za podizanje i spustanje. Sestre fine, stalno su nas obilazile a i dodju kad ih pozoves, pokazu sta trazis. Posteljinu menjali na svaka 2,3 dana. Hrana pristojna, mada posle carskog i ne smes mnogo da jedes. Doktori fini.
Porodila sam se u Visegradskoj pre tri godine, i za mesec dana cu opet tamo. Lezala sam na 4.spratu koji je renoviran. Nije bog zna sta, ali na nas dve je bilo jedno kupatilo koje su svakodnevno cistili 2 puta. Znam da nije svuda tako i time neko treba da se pozabavi.Hrana nije nikakav problem. Veci problem je sta se desava na porodjaju. To se u svim zemljama zove nasilje na porodjaju a samo se kod nas tretira kao normalno. Dve indukcije sam primila zbog prebacenog termina, iako je jos uvek sve bilo u redu i samnom i sa bebom. Prokinut vodenjak nakon 5 sati lezanja sa indukcijama, bez bolova.Odmah nakon toga su mi krknuli epidural, tako da sad za drugi porodjaj pojma nemam kako izgledaju kontrakcije i kada da krenem u porodiliste.Kad su krenuli naponi jedva sam dozvala nekoga da dodje, jer su studenti slusali glasno muziku i niko nije mogao da cuje porodilje u boksovima koje zapomazu.Uradjena epiziotomija, a da me nisu ni pitali niti mi rekli da ce me seci.Oporavljala sam se od epiziotomije skoro puna dva meseca. Iz porodilista izasla sa podlivima i masnicama po stomaku jer su mi dva studenta zdusno skakala po stomaku da bi pogurali bebu napolje. I nakon toga mi dodje sledeci dan laktaciona sestra i kaze "vi ne mozete da dojite, male su vam grudi i uvucene bradavice". Sreca pa sam inadzija, i tutkala sam bebi da sisa kako-tako, pa sam uspesno uspostavila laktaciju i dojila godinu dana. Podrska na porodjaju i nakon porodjaja je nula! Moju doktorku je nacelnica cak izbacila iz boksa jerr joj nije bila smena. A to je jedini zdravstveni radnik u koga sam ikada imala puno poverenje. Na prvom pregledu nakon porodjaja je babica preko savova gurala ruku nervozna, samo da sto pre zavrsi, pa mi je pokidala sav. Nisam svilena i veliki mi je prag bola ali sam izasla iz te ordinacije placuci i tresuci se od bolova nakon ponovnog krpljenja na zivo i samo sam zelela da zagrlim bebu i muza i da idem kuci. Moja doktorka kad je dosla na dezurstvo i kad je cula sta se desilo, odvela me je kod sebe u lekarsku sobu, smirivala me, da sam na kraju zaspala u toj sobi uplakana. Razlog zasto idem opet u Visegradsku je moja divna doktorka, i to sto tamo vec poznajem proceduru prijema. A racunam zbog korone se ostaje krace, pa cu preziveti.I moram da napomenem da je to doktorka koja nije trazila ni ocekivala ni dinar. Cak sam vise odlazila kod nje na preglede u Visegradsku nego sto je trazila da dolazim kod nje u privatnu ordinaciju.
Porodila sam se pre mesec dana treći put,prva dva puta u Zemunskoj bolnici,sada u Višegradskoj. Imam i slike kao dokaz koji je užas tamo,od hrane do higijene. Ležala sam na odeljenju humane reprodukcije i ne zna se koja je sestra nepismenija,neljubaznija ili prosto rečeno nesposobnija da radi svoj posao (Margita,Jasmina i Nena). Branka je jedino svetlo u tunelu od njih 4,sa andjelom od glavne sestre Radom koja je dokaz da ljudskost i dobrota jos uvek postoje. Ishrana je dno dna i nema veze sa zivotom jer su dijabetičarima donosili lisnato testo,belo brašno,šecer,paštetu...Dakle sve ono sto ne bi trebalo da jedu. O higijeni ne bih ni diskutovala, ponavljam da imam slike kao dokaz tog horora. Nisam izbirljiva,mogu da trpim bol,pa 3 puta sam se poradjala carskim rezom,ali stanje u nasim bolnicama je očajno. Nije ulagano decenijama nista, zidovi se ljušte, vlaga je svuda, keramika je propala, nemaju sapuna, toalet papira,svetla, higijena je loša jer ni sredstva za ciscenje nemaju...Ja se samo pitam na sta pare idu koje nam uzimaju od plate za zdravstveno osiguranje?
Draga, od bruto plate vam uzmu oko 11%. Znači da samo da biste pokrili platu tokom odsustva i porođaj treba vam 10 i više godina doprinosa. Koliko je nezaposlenih žena, onih koje su izdvajale kratko ili nikoliko, a sve potrošimo jednako bolničkih resursa i to nam je što nam je. Gospođa vam je već odgovorila da se ukupno izdvaja jako malo.
E, sad, neljubaznost dela medicinskih radnika i nezainteresovanost za posao dela higijeničarki je vrlo zabrinjavajuća i nema opravdanja.
Ne sporim da su uslovi generalno loši. Ali ne znam šta očekujete da dobijete za prosečno GODIŠNJE izdvajanje za zdravstveno osiguranje po osobi od nekih 250€.
U porodilistu u Kraljevu sam nakon spinalne anestezije 24 sati nepomicno lezala na federima.Samo jedan od uzasa koji sam dozivela
Da li neko moze da istrazi ko je odgovoran za odluke o ishrani i generalnoj higijeni u porodilištima? Kako se raspordjuje budžet namenjen bolnicama? Malo da se ozbiljnije neko posveti ovoj temi, a ne da se samo prenose fotke sa društvenih mreža. Već 10 godina gledamo slike belog 'leba i parizera, portali prenose i sve se svede na senzacionalizam. Nigde izjave ni jednog direktora klinike, predstavnika institucija... Neko mora biti odgovoran, a novinarski posao je valjda da se malo osvetli problem sa više strana.
Ja imam odlicno iskustvo iz Narodnog Fronta! Hrana je bila odlicna, 4-5 obroka, taman dovoljno, na kraju krajeva uvek moze neko da ti donese hranu u porodiliste! Higijena je bila na zavidnom nivou, uvek cisto, menjali posteljinu koliko puta sam ih zamolila, osoblje je bilo uvek na usluzi. Sve u svemu lepo iskustvo!
Nije problem hrana,msm da nije to toliko bitno,problem je ophodjenje prema trudnici u toku i posle porodjaja,samo sto se o tome ne prica
izvini, slucajno stisnut - a htela sam +... svidja mi se komentar ;)
Upravo tako, ophođenje nedolično i nehumano.
Uslikale ste ćufte u paradjz sosu ,pa šta je tu loše. Ja sam to danas kuvala sinu za ručak. Hrana je ok i niste u hotelu Za ostalo treba uložiti,opremu i sanitarije,kupatila ,sale, posteljina i tako to...
Hrana nije ni toliko bitna, a iskreno nije ni toliko loša. Važno je da porodilja jede zbog mleka... A nismo bile u hotelu, toga valjda neki nisu svesni. Izađemo iz porodilišta za 2,3 ,5 dana pa kod kuće izvoljevajte. Što se tiče zidova, plafona ,wc-a ...e ,tu svakako ima zamerki i trebalo bi povesti računa o dotrajalosti tih stvari.
Slažem se da uslovi zaista trebaju biti prioritet, pogotovo uslovi boravka u vidu bar čiste posteljine, urednog kupatila i naravno ne oguljenih plafona i zidova. Hrana i može da prođe, nije tako strašno doručkovati ono sa slike. Apel za ustanove, fokusirajte se na održavanje higijene, hrana je ok.
Niko ne trazi pastu ni brancina kao sto lupeta dole ona Vesna,realno ne mozes zenama koje uspostavljaju laktaciju dati pastetu i virslu od Matijevica,a ovamo ne daju da muzevi donesu zenama banane i drugo voce,mislim presmesno i nidje veze...
To sto si ti jela pljeskavice to je tvoj problem,tema je losa ishrana u porodilistima gde zenama koje treba da doje jedu matijeviceve splacine,a ne daju da se donese nesto hranljivije i normalnije.
Kad sam se ja porađala, oba puta, muževi nisu donosili banane i voće nego pljeskavice. A Matijević ne valja, važi.
Da po meni najgori su uslovi u za korišćenje WC-a ili tuseva. Znaci bolnica porodiliste a toalet katastrofa da te strah da udjes unutra. Hrana manje vise bitna stvar to je samo dan dva, mada sam ja ležala 10 dana u porodilistu ali opet ako mi se obrok ne svidi ne jedem ga pojedem plazmu... Nece sad oni spremati svakome posebno sta ko voli i ostalo. U krajnjem slučaju uvek ti neko dodje u posetu pa neka ponese neki obrok. Meni jedino higijena smeta za jedno porodiliste smatram da moraju biti bolji udlovi7. I da babice i sestre budu malo ljubaznije a ne drcne prema porodiljama.
Sto se tice soba slazem se da treba da se renoviraju I upristoje, a sto se tice hrane niste valjda ocekivale da vam u bolnici daju 10 ceva u lepinji ili kavijar. Pre I posle bilo kakve intervencije creva trebaju da budu prazna ili da se jede umerena I ne zacinjena hrana.Imam iskustvo sa loznickom bolnicom hrana je pristijna I narodni front takodje!
Ja sam malo zbunjena gde su sve te zene odrastale koje su se zgrazavale nad hranom u porodilistu i slale ove slike. Mislim to je ista ona hrana koju smo dobijali u skoli, na ekskurzijama u hotelu itd. Ja sam se porodila u Betaniji tokom prvog talasa korone, iskreno hrana je bila solidna, kolicina je bila isto ok, mislim jeste da bolnicka hrana malo nezacinjena i to, ali postoji razlog i za to. Naravno da uvek moze bolje, ali nije bas strasno.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »