Komentari za tekst "Kako su i zašto viršle postale sinonim za naša porodilišta"

Komentara
10
Ostavite komentar
Gorko se kajem što nisam napisala tužbu protiv jedne med. sestre iz Fronta i tom neljudskom tretmanu koji sam preživela u postoperativnom odeljenju nakon carskog reza.
Tada sam se toliko radovala konačnom rođenju deteta posle pet pobačaja u kasnim trudnoćama, da ništa nije moglo da omete moju sreću.
Samo što to nikako ne mogu da zaboravim i žao mi je zbog toga.Ta sestra, duge farbane crne kose, niskog rasta i koliko se sećam silikonskih dopuna u ustima, hrapavim glasom hvalila se naglas kako je provela noć pevajući na splavovima, pa je sada "mrtva" i ne može ništa da radi...što je nažalost nije sprečilo da nas ipak sve grubo izbode, menjajući infuzije, uzimajući krv iz vene i ostale rutinske dužnosti nakon kojih je krv šikljala, igle se lomile, po 5 puta promašene vene, pa daj sad da probamo iz šake, pa na kraju držiš sam dok ona pozove koleginicu sa oštrijim okom..i tako od kreveta do kreveta, teturala se polumamurna, tu i tamo neko vrisne i pobuni se, ali ona sve gora...Nije odustala ni od nekih rutinskih vežbi (koje je možda i izmislila), kao sad svi ustanite iz kreveta i pružite ruke ispred sebe dok brojim do 5...JA nisam sela posle 5. sekunde, jer mi je prijao da pustim 2 koraka oko kreveta (dalje nisam ni mogla zbog infuzije), našta se dotična izdrala potpuno manijačkim tonom da sednem kad ona kaže...
Sad se smejem sama sebi ovo je garant bilo neko iživljavanje i izigravanje moći, ali i mnogo kajem ako se ovo ponavljalo samo zato što sam mislila na sebe i svoju sreću, a nisam reagovala na ovaj neprofesionalni i pre svega neljudski čin.
Porodila sam se prvi put u Gradskoj i nemam baš lepo iskustvo sa osobljem. Drugi put u Višegradskoj, prošle godine, i mogu reći da su uslovi bolji, osoblje pristupačnije a hrana je na oba mesta bila sasvim u redu. U Višegradskoj su zbog korone hranu donosili u sobu i nije bilo viršli. To je moje iskustvo.
Tri puta sam se porodila u Gradskoj bolnici. Prezadovoljna sam osobljem tako da se hrane ni ne secam. Malo je, pa smo i mi porodilje lakše uspostavljale kontakt, tako da posle ta tri dana imate utisak kao da se znate ceo život.
Mnogo je jadnija hrana u, recimo, dečijoj bolnici Zvezdara, plastični izguljeni tanjiri, od escajga samo kašika (vrlo nezgodno kada se dobije nešto što liči na šniclu).
Nestorović je negde pomenuo da naš boravak u bolnicama ili poseta lekaru i u državnoj i u privatnoj ustanovi košta približno isto, s tim što u državnoj to ide na teret socijalnog. Otuda putanje, zašto tretman nije bar ljudski i hrana malo bolja?
Isto pitanje važi i za vrtiće...
Porodila sam se dva puta u NF, 2016 i 2018, imala jaku vezu, drugi put sam bila i u apartmanu posle porođaja... I ništa nije vredelo, osećala sam se kao komad mesa, kao stvar, ponizeno i ranjivo. Taj bezobrazluk, vika, nipodastavanje, pre svega od strane medicinskih sestara, to je potpuno neprihvatljivo. Imala sam svog doktora, dobar porođaj, to je sve bilo ok, ali ukupan tretman je bio potpuno nehuman. Čega sam se sve nagledala, ne ponovilo se. Kako je tek bez veze, ne smem ni da zamislim
Nikako nigde da se javim, sa temom kupatila u porodilištu, zemunskom. Ne verujem da su i ostale bolnice bolje.... Ideš na kupanje, nosiš peškir, uloške, sapun, spavaćicu i šta god da je potrebno, kačiš sebi oko vrata, oko ramena, u kesu pa na BRAVU.... Jedna kabina je imala čiviluk.
Mi smo sistemski odgajani godinama unazad rečenicom: "Ma ćuti, uvek može biti i gore!" Tako da često oko sebe ignorišemo neke nedostatke, nažalost. Iz zemunskog porodilišta nosim pozitivna iskustva što se tiče lekara, sestara i osoblja, sistema rada, ljubaznost, stručnost i briga na nivou, tako da sam se za čiviluk isto tako snašla,
a da nisam nešto posebno ni obratila pažnju na to.
Termin mi je 27.2. i izabrala sam porodiliste NF....moj kontakt tamo kaze da se nikad ne bi tamo porodila i zasto sam izabrala bas to porodiliste....i da se njena deca nece tu poradjati ako se ona pita. Ja sam joj odgovorila da sam vodjena tudjim iskustvima izabrala to porodiliste.
Nije mi potreban nikakav specijalan tretman potreban mi je neko koga znam, i neko kome mogu da se obratim ako mi nesto zatreba, posto taj ljudski faktor mi je najbitniji. Ona kaze nemoj to da ocekujes, previše porodjaja, malo osoblja, ljudi nisu isli na odmor od marta prošle godine, besni su i umorni. I kaze zao mi je sto ti sve ovo pricam ali to je realnost.
Tako da virsle su najmanji problem....problem je sve ostalo kao i sistem koji nit pazi na nase trudnice tako ni na lekare i ostalo medicinsko osoblje....
Samo da se javim i prenesem svoje uskustvo. Nasa cerkica je dosla na svet 4.3....i to u 41 nedelji....otisla sam na prijem kod dr koji je vodio moju trudnocu....i posle silnih analiza sta kako ostavili su me da lezim na odeljenju pri porodilistu. Dali mi vaginaletu...posto nije bilo ni kontrakcija ni otvaranja i rekli da cekam...odeljenje na kome sam bila je stvarno cisto i uredno....hrana ok...kod kuce sam izbirac ali sam sve jela....imate 3 obroka i 2 uzine....jedina zamerka je sto je poslednji obrok u 17 h....nije bilo virsli...bilo je palente, povrca i obavezno mesni obrok...cajevi, kiselog mleka, mleka normalne stvari koje inace jedete kod kuce....wc pristojan...non stop ga obilaze i ako se desi neka nezgoda mozete da im se obratite i odmah rese. Osoblje profesionalno...neko preljubazan neko manje ljubazan...ali u proseku stvarno ok....
E sad gde je caka....bar kod mene...ocekivala sam najvise da me pogleda moj dr....kod koga sam vodila trudnocu...to se baravno nije desilo ..dr je zavrsio smenu i otisao kuci i prepustio me svom kolegi u smeni....za koga sam na porodjaju bila nevidljiva....sve sto sam zelela od porodjaja nisam dobila...htela sam epidural, citala iskustva dr zena i zamisljala da bar upola prodjem ok....o svemu sam se informisala kontrakcije trudovi...koliko minuta sta, disanje itd itd....kontrakcije su pocele 6 sati posle davanja vaginalete...i tada su me kontrolisali na svaka 2 sata...i dok sam bila prikljucena na ctg htela sam da ga iscupam i da odem u porodiliste jer su bolovi od blago menstrualnih postali sve jaci...sestra je dosla posle uradjenog ctg-a i rekla ajde da vas dr pogleda...zamolila sam je samo da odem do wca....i tu pocinje sve ono sto nisam htela....izlazim iz wca i nema nikog na hodniku...odlazim do porodilista i sednem u predvorje i cekam bilo koga da pitam za dr koji je tad radio...medjutim svo prolaze pored tebe kao pored kamena....ja osetim da su kontrakcije na svakih 5 minuta i svakog ko prodje pitam za dr ili nekog da me pogleda...oni ljubazno odgovaraju neko ce doci po vas....niko ne dolazi 10 minuta...na kraju pocinjem jako da zapomazem jer vise ne mogu ni da sedim ni da stojim....i napokon dolazi dr i kao ajde da vas pogledam...i na stolu kaze...5 6 prstiju otvorena, ona ce se brzo poroditi nema vremena za klistir ni za epidural....kaze uzmite svoje stvari i dodjite....ja odlazim do sobe kupim stvari (ne secam se kako) i na sred porodilišta ispustim torbu od bolova i tu je dezurni dr ispao pravi dzentlmen i poneo mi torbu do kreveta...popela se na krevet...i od tad ga nisam videla....pored vas prolaze sestre dr stazisti vise ni sama ne znam ko....a bol od kontrakcija je nepodnosljiv...svakoga molim da me pogleda da zovu dr...oni kazu samo disite i ne vicite ugrozavate tako bebu....ja ih cujem ali ih ne slusam jer vise nemam kontrolu ni sta kazem ni da li disem...i u nekom trenutku prilazi neka druga 2 sestre i jos neki ljudi....i bukvalno me porode iz 5 napona....kad sam pogledala na sat od ulaska u porodiliste do rodjenja nase cerkice nije proslo 45 minuta....i pored svega sto sam prosla osetila sam zahvalnost....i prema tim sestrama i toj doktorki i svima koji su bili tu na porodjaju....kad uzmete svoje dete u ruke zaboravite zaista na sve....i budete zahvalni sto je proslo tako brzo...vise vam i nije zao sto niste uzeli epidural....briga vas i za doktora....i da li je bio ljubazan ili ne...srecni ste jer ste vi ok i sto je beba dobro.....
Nastavak sl......
Tamo sam se poradjala 3 puta,2006,2018 i 2020 sve pohvale,samo lepim recima i nisu bas svi besni,samo nevole razmazene trudnice i porodilje.Hrana raznovrsna,i ima je,sestre su ok,spremacice ok,lekari pa zavisi koji te poradja,mene su moji dr obilazili,sa vezom sam bila al moja veza nije trazila ni dinara.Samo lepo i nebrini,pitas sve ti objasne,srecno
Upravo tako. Meni je bilo to vazno da sam zdravstveno zbrinuta i u sigurnim rukama, nisam imala nikog ni veze ni vezice "imam čoveka" pa makar to bila čistačica nisam ni trazila iskreno.
Dva carska u Frontu radio dr Vladan Mihajlovic , odlican i ginekolog i hirurg ne kasapin lepo uradjeno, bez ikakve revizije i deo posteljice, bakterije-infekcije.
Ništa dog unapred ni ugovarala.
Jeste haos uvek, jeste kao na traci padaju s'nogu toga sam se nagledala 2017god jun i april 2020 god.
Vama drzim fige da sve prodje u najboljem redu, da zajedno s'bebom nositte samo lepa iskustva iz Fronta 🌼
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Prelepe fotografije majki koje doje blizance »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »