Komentari za tekst "Bebac: Mame i porodilišta su sistemski zanemareni (VIDEO)"

Komentara
11
Ostavite komentar
Mislim da svaka od nas ima drugačije iskustvo ja sam se pre 4 god. Porodila u Novom Sadu svi su bili super prema meni od samog prijema do porodjaja pa cak i one sestre na odeljenju svi su zaista bili divni iako je tada 3 sestrice bilo za bebe i jedna za majke a tog momenta je bilo 37 beba i majki svaka im čast :-) A nikakvu vezu nisam imla.
ja se zovem adela imam23 godine trudna sam imam 5 mjeseci😍
moja sestra sanja je trudna ima 5 mjeseci rodi muškarca.😍
Nastavljam se na prethodni komentar,takodje se drugacije gledaju zene koje su porodjene carskim rezom i to je jako ruzno. I na sve to komantar sestre da mi treba da pevamo sto je program baby frendly,ali nas oni ne opterecivaju da budu bebe po ceo dan,vec iz tri puta po 5,6 sati i kako bih ja trebala da presvlacim svoje dete u porodilistu,dobro nije trazila i da ga kupam jos.. a pritom je bio sav crven kad smo ga raspovili kuci,toliko o njihovom radu.. i sto me cudi da su mlade sestre skroz ok i stvarno se potrude,a starije su drske i bezobrazne. Trudnice i porodilje nisu razmazene,samo im treba razumevanja u prvim danima,nista vise. Da nije bilo moje svekrve i patronazne koju smo platili,ne bih mozda bila toliko uporna,ali mi je drago sto sad sisa,lepse i njemu i meni :-) ali podrska svima,svakako :-)
Slazem se da su sestre u porodilistima po tom pitanju veoma bezobrazne. Ja sam se porodila pre mesec dana,pocelo je prirodno,ali se nazalost zavrsilo hitnim carskim rezom,bila sam izmucena i ja i beba. U porodilistu je naviknut na flasicu,a malo je halapljiviji,stalno je plakao i nije hteo da prihvati dojku,kad god bi ga doveli on je po pet sati vristao dete,ja nisam mogla da ga smirim,a mleko nije kretalo,sestre su samo ulazile da prenesu smenu i to je to,cak se jedna napravila pametna da moje dete nazove histericnim,a mene majkom koje se lose snalazi,s'tim da su ga doveli u pola pet ujutru a ja sa svezom ranom ne mogu da stojim,a kamoli da ga nosim pet sati.. duze sam bila u bolnici nego sto je trebalo,tek taj dan kad smo izlazili jedna mlada babica mi je prisla i ponudila se da mi pogleda grudi i doneli silikonsku bradavicu,on je sisao i spavao tri sata,nikad bolji nije bio.. Zbog njih sam zaradila zamalo upalu grudi i umalo nisam odustala i stavila ga na dohranu. Ako neko ne moze,nije nista strasno ni da dete jede dohranu,milion dece se tako odhranilo,ali trebaju malo u porodilistu da se pozabave dojkama,a ne da samo kritikuju. Novopecenim majkama,pogotovo koje se namuce tokom porodjaja nije do slusanja kritika,nego do razumevanja,jer ne trpi im se bol masiranja dojki kuci pored porodjaja,vec bi trebalo da lepo doje i uzivaju :-) sto se tice lekara i babica u sali,tu nemam ni jednu zamerku,ali sestre koje su sa bebama su u vecini slucajeva katastrofa. Koliko njih ima i koliko je porodiliste,to nije moj problem one su placene da rade svoj posao i postizu sta treba. Uz duzno postovanje prema svakome.
Takodje,isti slucaj i samnom. Gde si se to porodila? ja na Zvezdari,tako lose iskustvo u porodilistu nisam ni slutila da cu doziveti. beba je cak izgubila na kilazi 400 gr zato sto su me terali da stavljam na sisu gde mleka ni kap u pocetku posle carskog nije bilo.
Porodila sam se 2014 god. Bebu su mi samo pokazali:( bila je izmucena I odmah u inkubatir 24h). Prvi podoj drugi dan. Posle svakog podoja bebcima su nudili dohranu ( iskljucivo iz sprica , nikako flasice) i ja sam bila zadovoljna takvom dnevnom rutinom. Bebe u prvih 24h nisu bile sa mama non - stop i to mi je takodje bilo uredu jer iskrena da budem meni je baaas bio potreban odmor posle porodjaja, vukla sam i nisam mogla o sebi adekvatno da se staram a kamoli o bebi u tim prvim satima nakon porodjaja. Posle te “ prve krize “ stablgali bi bebe u kolevkice kod mama da budu sa njima stalno i da ih doje... sto se tice sestara za podrsku oko dojenja morala sam ih malo vise cimati i biti dosadna da mi nameste bebu da lepo povuce i sve ostalo . Par sestara ne mogu veliko porodiliste da postugnu da svakoj mami popmognu ... neke su zaaaista bile jaako neprijatne. Stiskaju bradavice dok ne zaplaces. Ne znam ni dan danas da li je to normalno???? Ali iz porodilista izasls kaliko toliko osposobljena za dojenje.
Laktacione sestre su užasne, dođu, stisnu ti dojku kao da je to neka igračka a ne osetljiva dojka koja počinje da stvara mleko, i samo prokomentariše imaš/nemaš mleka i to je to. Ne znam čemu služe u porodilištu osim da te istraumiraju i prošetaju ujutru kroz hodnik.
Porodila sam se pre nekoliko meseci u Frontu. Za sve imam samo reči hvale sem za osoblje vikendom...i za nesposobno osoblje (takvih uvek ima). Za laktacione sestre - ništa lepo ne mogu da kažem, bebac je rodjen ješan i nalili su ga dohranom u prvih 12h naše razdvojenosti. Meni kolostrum krenuo tek treći dan- VALJDA jer tad mi je sestra stisla bradavice, krenuo kolostrum, krenule meni suze sreće i bola. Verovala sam da ću da dojim, i borila se, ali žutica i savet patronažne da maksimalno forsiramo dohranu da beba izbaci višak bilirubina plus navika bebe da brzo poloče dohranu je stavilo tačku na mogućnost da isključivo dojim. Mi nemamo nikakve laktacione konsultante, familija i prijatelji nas krenu ubedjivati da izbacimo formulu tek tako kao da je to najgori otrov a bebe plaču gladne...Podrška dojenju je NULA. Meni je neko iz Halo bebe rekao da batalim dojenje jer : "Evidentno vaša beba više voli dohranu, nekad je prosto tako, što da sebe mučite kad već na 3 sata svejedno ustajete da je pravite"...preplakala sam i izmučila se, našla sam dobre savete i prijateljsku podršku tek u stranim grupama po FB. Njima ISKLJUČIVO hvala što još uvek paralelno i dojim. Plaćala sam da mi privatno dodje i pojača mleko radnica porodilišta ali zbog velike cene nisam mogla do kraja da je zovem.
Nemam ni jednu lepu reč za tu nazovi PODRŠKU DOJENJU. NIKAD se nisam osećala usamljenije nego tokom ovih meseci održavanja dojenja uprkos bočicama i formuli. HVALA ZA jedno veliko NIŠTA i nepotreban STRES!!!
Dirnuo me vas komentar jer sam u IDENTICNOJ situaciji, takodje paralelno dojim i dohranjujem evo vec 4 meseca, a druga mi je beba, prvu nisam ni mesec dana dojila kako treba zbog istih stvari i iste uzasne patronazne koju smo ovog puta "izbacili" iz stana posle druge posete i rekli joj da ne dolazi vise.. ako zelite mozete me kontaktirati na mejl ana.kramar@live.com da razmenimo iskustva, ja sam u par navrata uspevala da pojacam kolicinu mleka do sad, evo upravo smo u jednoj takvoj fazi. veliki pozdrav
Sram da bude i tu patronaznu sto je rekla da se forsira dohrana !!!!
Jeste,kada bebci imaju zuticu trebaju se cesce nuditi mlekom(kakvo god bilo) ali forsirati na dohrani je apsurd jer vi ste imali mleka(ako sam dobro razumela)...Umesto da je ona bila podrska(kad vam ostali nisu),i rekla nahranite vasu bebu dohranom a izmedju 2 obroka je stavljajte na grudi,ponudite je pre/posle prvo da siki...svasta...sram da je bude.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »