Komentari za tekst "VAŽNO: Izmene nedovoljne, Zakon i dalje neće biti na strani roditelja"

Komentara
26
Ostavite komentar
Dopunsi rad ne ulazi u osnovicu za obračun trudničkog, Mame koje rade dva posla su kažnjene na taj način. Za dopunski rad se plaćaju svi porezi i doprinosi kao i redovan rad.
U Americi, nemas pravo na trudnocko bolovanje, radis do 9meseca a nakon toga imas 3meseca porodiljskog gde nemas pravo na nikakvu naknadu. Gde god da radis, dobijas 0,00 din. Ne treba preterivati i stalno sve gledati negativno!
U Africi žene umiru na porođaju! Da li to treba da nam bude model na koji se ugledamo? Jer uvek može gore.. ali uvek može i bolje. Da su svi razmišljali kao Vi, ne bi žene imale ni ovo što imaju sad..
Bezobrazluk. I dalje majke sa visokim primanjima su kaznjenje iako su se doprinosi obracunavali na ta ista visoka primanja. Ovo je strasno! Bezobrazluk, drzava bas pospesuje natalitet! Skandalozno!
Kako se obračunava kad se žena vraća sa porodiljskog na trudničko ponovo?
Računa se prethodno porodiljsko i trudničko.
Zna li neko šta je sa mamama koje su se tek vratile sa porodiljskog i zatrudnele posle 2 meseca ponovo, šta onda ulazi u prosek zarade?
Strasno!Svi cemo na kraju raditi na crno..jer se ne mozes naplacati drzavi a od nje nikakva pomoc kad zatreba!!
Sramotno da sramotnije ne moze biti. Ja sam izgubila dete u 35 nedelji prosli januar. Posle godinu dana opet sam trudna s tim da sam bila na bolovanju zbog procesa vto, sada shvatam da necu imati ni 1/4 svoje plate jer na bolovanju 2m nisam dobijala olatu, ne racunaju trudnicko ni porodiljsko odsustvo. Najbolje da nam uopste ne isplacujj plate
Sve pohvale za ekipu portala Bebac na ovako detaljnom zalaganju za bolji polozaj porodica u Srbiji.
Posebna pohvala za nacin pisanja teksta gde je, nakon citanja, sasvim jasno koje se odredbe zakona menjaju a koje, nazalost, ne.

Samo napred!
Racuna se sve
Sta je sa mamama koje su npr. 10 meseci radile kod jednog poslodavca a 8 meseci kod drugog, bez prekida u stazu? Da li ce racunari samo poslednjih 8 meseci ili se uzimaju u obzir svih 18 bez obzira sto je menjala posao
Racunaju se svih 18 meseci. Meni su u 18 meseci usle 3 firme. Verovatno ce ti poslodavac traziti za obracun trudnickog da doneses dokumentaciju iz predhodne firme, da bi mogao da obracuna 12 meseci koliko je potrebno za trudnicko, a posle porodiljsko ide automatski, drzava obracunava.
Racuna se poslednjih 18 meseci, bez obzira sto je porodilja menjala poslodavca.
Racuna Vam se svih 18 meseci,bitno je da niste imali prekid duzi od mesec dana.
@cvrcak, nazalost za nezaposlene mame nema nikakvih primanja.. :/
Pa dobro nezaposlene su znale da su nezaposlene.Ja sam prva nezaposlena i rodila sam dete znajuci sa cemo da zivimo sa jednom platom.Ne razumem sto bi neko morao da placa ako ste nezaposlena?Svesno ste ostali trudni, za sebe radjate dete, a ne za drzavu.Nemojte pogresno da me shvatite i sama sam nezaposlena, ali sam to znala kad sam ostajala trudna.
@cvrčak Da li ste se porodili u bolnici? Koliko košta porođaj, boravak u bolnici za mamu i bebu, pregledi ginekologa i neonatologa, koliko koštaju redovni pregledi kod pedijatra, vakcine za dete? Vi ste iako nezaposleni sve to dobili, a to je plaćeno od novca koji neko drugi izdvaja ako vi lično nemate izdvajanja za zdravstveno osiguranje. Taj muškarac i ta žena koja nije rađala u sistemu koji se bazira na solidarnosti pokrivaju troškove onima koji ne izdvajaju, iz kog god to razloga bilo. A očekivanje da dobijate novac jednako kao i zaposlena žena je već preterivanje.
@cvrčak Država NE POMAŽE zaposlenim trudnicama i porodiljama već one primaju naknadu zarade shodno tome koliko im se i koliko dugo IZDVAJALO od plate.
Pomoć je nešto drugo, roditeljski dodatak i eventualna pomoć od opšine i to dobijaju i zaposlene i nezaposlene porodilje.
A ako ćemo tako da gledamo, i zaposlene rađaju za sebe, pa im država opet daje.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »